cyklozájezd Lago di garda

28.06.2012 16:35

Informace o cyklotrasách, výletech v okolí jezera

 

 

Lago di Garda

 

 

Následující text bude spíše popisem destinace Lago di Garda a o kolí jezera, které jsem měl možnost projet na kole. 

 

Po příjezdu do kempu kde jsme byli ubytováni jste byl celkem překvapený, protože kemp byl hlídan jak kamerovým systémem, tak i hlídačem. Byl oplocený a pokud někdo chtěl ven, musel zadat kod. Pro cykloturisty paráda. Kemp byl situovaný ve městečku Torbole vedle většího města Riva del Garda. Mimochodem hezké městěčko v údolí na úpatí hor, které se tyčily až 2000 m.n.m.. Podotýkám, že samotné jezero je pouze 70 m.n.m., takže o kopce a stoupání rozhodně nouze nebylo.

 

Počasí

Ze čtyřech dnů nám dva dny střídavě pršelo. Šlo, ale jen o malé přeháňky, takže nebyl problém vyjet ráno na vyjížďku a vrátit se na 18hod. Jen bylo nepříjemné časté nandavání pláštěnek a opětovné sundavání. Zajímavé zjištění přišlo druhý třetí den, kdy jsme chytli bouřku ve vysoké nadmořské výšce. Díky ní jsme zjistili, že počasí je v každém údolí jiné. Bouřkové mraky nízko položené se přes vrcholky nedostanou a proto stačí přejet přes kopec jinam a máte klidně slunečno. Doporučuji sebou přibalit plštěnku, nejlépe tenkou cyklistickou.

 

Trasy a kopce

za čtyři dny jsme najezdili cca 270 Km km a nastoupaly 4700 výškových metrů. Zde si můžete prohlédnou GPS trasy:

  1. 48 km - 367 nm
  2. 50 km - 1471 nm
  3. 160 km - 1116 nm podél jezera Lago di Garda
  4. 61 km - 1737 nm Tremalzo

 

Pokud mohu srovnávat Zell am See v Rakousku a Lago di Garda v Itálii, tak se to vůbec nedá srovnat :-). U italského jezera bylo ježdění o úplně něčem jiném. Náročné výstupy nám dávaly krásně odměny v podobě bádherných sjezdů, které měli rozdíl až 1700 výškových metrů.

 

Výšlap na Tremalzo

Poslední den jsme se těšili na obávané Tremalzo (1900 mnm). Cesty jsou dvě. Tedy pro upřesnění jedna, ale lze si ji vychutnat oběma směry. Vyjížděli jsme od jezera Lago di Ledro a čekalo nás stoupání 11 km dlouhé s převýšením 1300 metrů  - krásná rozcvička po ránu :-) Jeli jsme po asfaltu na MTB a musím říci, že cesta vůbec neutíkala. Po vyjetí na Tremalzo nás čekal sjezd k jezeru Lago di Ledro a poté ještě níže k Lago di garda. Sjezd měl 1700 výškových mětrů rozdíl, brzdy se vařili a soustředěnost na cestu byla maximální. To protože stačilo jednou probrzdit zatáčnu a čekalo by Vás několika vteřinové plachtění a velký výškový rozdíl letmo. Fotografie jsou níže v Galerii. 

Cesta, kterou jsme si vybrali, tedy po asfaltu nahoru a po šotoline dolů byla lehčí. Opačně bychom s koly stoupali po šotolině plné veských oblázků a protože jsme toto absolvovali minulý den zde , nechali jsme si tuto  zkušenost po druhé ujít.